Man’s Search for Meaning

Viktor Frankl is een interessante man. Hij ontwikkelde een vorm van therapie genaamd logotherapie waarmee hij vooral inhaakt op existentiele zaken. Waar moderne psychologie vaak naar cognitieve therapie (Waarbij je kijkt naar redenaties en gedachtenpatronen en die probeert aan te passen*) , medicatie en gedragsinterventies probeerde Viktor met logotherapie een meer existentiële, bijna spirituele (Bijna een vies woord, spiritueel. In dit geval is het kijken naar de redenen voor het bestaan en dus een stuk levensovertuiging) aanpak van persoonlijke problemen.

Een mooi idee, omdat de therapie samenhangt met zingeving, besluiten wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven en vanuit die basis verder bouwen, i.p.v. slechts een ‘probleem’ oplossen. Helaas voor Viktor kwam er iets tussen. De tweede wereldoorlog.

Hij raakte zijn manuscript kwijt, zijn vrouw was in een ander kamp geplaatst en moest overleven in het concentratiekamp Auschwitz (En Dachau).
In het eerste deel van zijn boek schrijft hij openhartig en zonder verfraaiing over het leven in Auschwitz. Droog wordt lijden, verlies, dood en mishandeling aan de lezer voorgelegd. Tijdens het hele boek blijft hij echter ook beschouwend. Hij loopt niet in de val van het slachtofferschap of zwart-wit denken maar geeft weer hoe het leven ook achter prikkeldraad doorging.

Na dit alles bleef hij verbazingwekkend positief. Hij heeft een kant van de mensheid gezien die niet mooi is maar neemt je door zijn ervaringen mee naar de grondslag van zijn logotherapie. Dat is dan meteen het tweede deel van het boek, een korte introductie in logotherapie, waarbij er vooral wordt gekeken naar de vraag in welke (Gedachten/gevoels)wereld je wilt leven en hoe je daar heen zou kunnen komen.

Viktor Frankl wordt beschouwd als een lid van de human potential movement, een groep van gelijkgestemden die de mens zien als een wezen wat niet inherent goed of slecht is maar beiden kan worden.

Als er een boek is wat ik mensen zou aanraden om te lezen, dan is dit het wel. Veel (zelfhulp)boeken blijven neerkomen op instructies. Doe dit, leer dat en toon dit gedrag. Dit boek daagt je uit om vooral te kijken naar de wereld om je heen en wat jij daarvan vindt.

En misschien ten overvloede, nog een filmpje van de goede man:

* Heel cru samengevat.

Posted on: 30 maart 2015, by : Joost Kroes